نحوه نگهداری پمپ های کف کش و لجن کش :
الف: الکتروپمپ های لجن کش:
این الکتروپمپها جهت پمپاژ مایعات دارای ذرات جامد معلق و الیاف بلند، فاضلاب، آبهای آلوده، شلاکه آبهای گلآلود و … مناسب می باشد. در این الکتروپمپ ها نسبت به نوع سیال مورد پمپاژ میتوان از پروانه تکپرهای و پروانه یک طرف باز و یا چندپره استفاده نمود.
الکتروموتور مورد استفاده در این پمپها از نوع سه فاز می باشد. در ناحیه آب بندی محور و در حد فاصل بین الکتروموتور و پمپ از دو نوع آب بند مکانیکی مختلف با یک محفظه روغن استفاده میشود به سبب لزوم خنک کاری الکتروموتور و احتراز از ارتعاش، نباید الکتروپمپ در شرایط خشک استارت شود.
تذکر: اندازه قطعات جامدی که الکتروپمپهای لجنکش می توانند پمپاژ کنند بر اساس پاساژ پروانه الکتروپمپ قابل تعریف میباشد. در صورتیکه اندازه مواد جامد بیشتر از حد مجاز باشد از توری مناسب استفاده کنید.
ب: الکتروپمپ های کف کش:
این نوع الکتروپمپها برای پمپاژ آب صاف طراحی شدهاند و با توجه به امتیاز هد و دبی بالا و نصب سریع و آسان این محصولات به طور عمده برای پمپاژ آب از چاه ها، رودخانهها و استخرها و آبیاری مزارع مورد استفاده قرار میگیرد. قطر ذرات معلق در آب برای این نوع الکتروپمپ ها اهمیت زیادی داشته و جهت استفاده از این نوع الکتروپمپ ها در مناطق شنزار توصیه میشود که حتماً بر روی دستگاه توری مناسب نصب گردد تا از ورود شن و ماسه به داخل الکتروپمپ جلوگیری به عمل آید.
تذکر: الکتروپمپ های کفکش و لجنکش نبایستی خارج از شرایط مشخص شده در پلاک(دبی، دورفشار، دما و سایر دستورات و آیین نامه های کارکرد) بکار گرفته شود. لذا جهت اطمینان از کارکرد صحیح پمپ نیاز است افرادی که تخصص لازم، جهت حفظ و نگهداری از پمپ را دارند مسئولیت نصب و نگهداری از پمپ رابرعهده بگیرند. در هر صورت در مواقعی که با مشکلی مواجه میشوید بامهندسی فروش کارخانه یا یکی از نمایندگی های مجاز کارخانه سازنده تماس حاصل نمایید.
حمل الکتروپمپ ها
حمل این پمپ ها توسط حلقه زنجیری که به بالای محفظه موتور متصل است انجام میگیرد. یک حلقه زنجیر را در شیار موجود در محفظه موتور وارد نموده و سپس توسط پیچ و مهره ۲۶ ـ ۹۲۰ و ۲۶-۹۱۴ محکم نمایید .
راهاندازی الکتروپمپ های لجن کش و کفکش:
قبل از راهاندازی مطمئن شوید که ولتاژ منبع تغذیه مطابق پلاک بوده و از دوران صحیح، مقاومت عایقی درست و از اتصال صحیح دستگاه به مدار تابلو برق و نیز از تست مقاومت عایقی اطمینان حاصل شود. به پلاک الکتروپمپ قبل از راهاندازی توجه شود و نقطه کاری الکتروپمپ از نظر هدو دبی و آمپر جذبی مطابق پلاک تنظیم گردد.
تذکر: انحراف زیاد نقطه کاری الکتروپمپ از مشخصات ذکر شده در پلاک آن منجر به سوختگی الکتروپمپ و یا کاهش راندمان آن خواهد شد.
اصول نگهداری و تعمیر الکتروپمپ های کف کش و لجن کش
بازرسی یاتاقانها و روغن کاری آنها:
محور پمپ و موتور در داخل بلبرینگهای شیار عمیق(Deep groove) تعبیه شده و بلبرینگ ها دارای محفظه گریس هستند. در هر بازبینی بلبرینگ ها را با گریس تمیز پر کنید و در صورت خرابی بلبرینگ آن را تعویض نمایید.
آببندی محور(Shaft Seal):
محور توسط دو عدد آب بند مکانیکی در کنار هم یعنی در بین پمپ و موتور آب بندی میشود. آب بند مکانیکی توسط روغن داخل محفظه یاتاقان روانکاری و خنککاری میشود.
تذکر ۱: شایان ذکر است که قطعات استاندارد استفاده شده در الکتروپمپ بعد از یک دوره کارکرد بایستی تعویض گردد. دوره کارکرد برای این نوع قطعات ۴۰۰۰ساعت میباشد.
تذکر ۲: سعی کنید موقع تعویض بلبرینگها و مکانیکال سیلها آنرا به خوبی جا انداخته و از آببندی مکانیکال سیلها اطمینان حاصل کنید و با تزریق گاز نیتروژن به داخل محفظه موتور از سالم بودن آنها مطمئن شوید.
تعویض روغن:
-روغن پمپ را بعد از ۴۰۰۰ هزار ساعت کارکرد تقریباً در سال یک بار تعویض نمایید.
روش کار:
الکتروپمپ را در حالت افقی قرار دهید به طوری که جای کافی برای یک ظرف در قسمت زیر درپوش ۹۰۳ وجود داشته باشد ، درپوش۹۰۳ را باز کرده همراه واشر ۴۱۱ بردارید و روغن را تخلیه نمایید اگر روغن تمیز به نظر برسد(زرد روشن یا سفید) دلالت بر سالم بودن آب بند مکانیکی دارد. سپس تعویض روغن را انجام دهید ولی اگر در محفظه آب وجود داشته باشد آببند مکانیکی را بررسی نمایید در صورت خراب شدن بایستی تعویض شود.
درجه روغن و میزان آن:
در راهاندازی اولیه پمپ از روغن پارافینی که در محفظه پمپ از طرف کارخانه پر شده استفاده نمایید. این کار عمر مفید آب بند مکانیکی را افزایش میدهد در مراحل بعدی از هر نوع روغن موتور همراه با ماده افزودنی یا بدون آن با درجه SAE10W تا SAE20W می توان استفاده کرد.
تست مقاومت عایقی
در هنگام تعویض روغن مقاومت عایقی در انتهای کابل بایستی اندازهگیری شود(کابل را از مدار کنترل باز کنید)از یک دستگاه megger، ۱۰۰۰ولتی برای اندازهگیری استفاده میشود مقاومت سیم پیچ که از طریق سیمهای W، V، U نسبت به هم و سیم ارت(Earth) سنجیده میشود؛ نباید از ۵مگا اهم کمتر باشد، اگر کمتر از ۵مگا اهم باشد لازم است کابل از ترمینال موتور جدا شده و مقاومت کابل و سیمپیچی موتور را جداگانه اندازه بگیریم؛ مقاومت عایقی نامناسب کابل نشان دهنده آسیبدیدگی آن است و باید آنرا عوض کرد. در مورد موتور مقاومت نامناسب نشاندهنده وجود آب یا رطوبت داخل آن است و میبایست الکتروموتور سرویس شود.
دفعات مجاز خاموش و روشن کردن الکتروپمپ در ساعت:
۱٫تا ۱۱ کیلووات تقریباً ۱۰ بار
۲٫تا ۵۵ کیلووات تقریباً ۴ بار
۳٫تا ۳۰ کیلووات تقریباً ۶ بار
۴٫تا ۱۳۰ کیلوات تقریباً ۲ بار
استارت و راهاندازی:
قبل از راهاندازی لازم است که مطابق بندهای قبل جهت دوران پروانه، مقاومت فاز به بدنه و سطح روغن بررسی شود.
تذکر : الکتروپمپ نباید در حالت خشک کار کند الکتروپمپ برای کار در حالتی طراحی شده که سطح مایع تقریباً بالای محفظه موتور(سطح A)باشد. این سطح در کارکرد اتوماتیک سطح مینیمم است اگر چنانچه الکتروپمپ برای مدتی طولانی بلااستفاده مانده است لازم است محفظه حلزونی و داخل جایگاه نصب پمپ از رسوبات احتمالی تمیز گردد تا در موقع راهاندازی الکتروپمپ آسیب نبیند.
تذکر ۱: ارتفاع H1 میبایست بر اساس حجم ایستگاه انتخاب گردد تا دفعات روشن و خاموش شدن پمپ در محدوده گفته شده باشد و ارتفاع h در دفترچه انتخاب پمپ ارائه گردیده است.
تذکر ۲: با توجه به اینکه کلیه قطعات قسمت موتور با فشار ۱-۱٫۵Bar تست نشتی میشوند. لذا بایستی توجه داشت که ارتفاع سطح آب بالای پمپ بیشتر از ۱۰ متر نباشد.
عیب و روش رفع آن:
۱- الکتروپمپ فشار خروجی زیادی را تحمل میکند
– شیر فلکه خروجی را به تدریج باز کنید تا به نقطه مناسب خود برسد.
۲-قسمت مکش پمپ یا پروانه ها به وسیله اشیای خارجی گرفته شده است.
– اشیای خارجی موجود در دستگاه یا لوله ها را خارج کنید.
۳- مکش مثبت کافی نیست
– سطح آب چاه را بررسی کنید.
– شیرفلکه خط مکش را باز کنید.
– در صورت نیاز خط مکش را تعویض نمایید.
-صافی مکش را بررسی کنید
– مراقبت نمایید تا الکتروپمپ از حداقل فشار مجاز پایین نیاید.
۴- جهت گردش معکوس
– دو سیم فاز را جابجا نمایید
۵- استهلاک بیش از حد قطعات
– قطعات مستهلک شده را تعویض کنید.
۶- فشار الکتروپمپ کم است
– شیر فلکه لوله خروجی را به اندازه مناسب باز کنید
– در صورتی که افزایش بار مداوم باشد پروانه ها را بالانس کنید
۷- وزن یا چسبندگی مایع پمپاژ بیش از مقدار درخواست شده است.
۸- ولتاژ برق پایین است
۹- الکتروموتور دو فاز کار می کند
– فیوزهای سوخته شده را تعویض نمایید.
– مفصلهای کابل را بررسی کنید
۱۰- روتور بالانس نیست
– آن را تمیز نمایید
– روتور را دوباره بالانس دینامیکی نمایید.
۱۱- الکتروموتور نمی چرخد(نبودن ولتاژ)
– سیستم برق را بررسی نمایید
۱۲- روتورگیر کرده است(خوردگی یا اکسیده شدن)
– احتمالاً بدون آب کار کرده است
۱۳- لجن و آب گلآلود در الکتروپمپ رفته است
– داخل الکتروپمپ و شیر یک طرفه را تمیز کنید
۱۴- کابل و یا الکتروموتور خراب است.
– کابل را تعمیر و در صورت نیاز تعویض کنید.
– در صورتی که الکتروموتور از اول خراب بوده است با دفتر فنی شرکت سازنده تماس بگیرید.
۱۵- لوله و قطعات نصب شده خراب شدهاند
– لوله ها و قطعات خراب شده را تعویض کنید.
۱۶- الکتروپمپ به علت شکستن لوله دراثر زنگزدگی یا خوردگی از لوله ها جدا شده است.
۱۷- پایین رفتن غیرعادی سطح آب
۱۸- کلید راهانداز ستاره ـ مثلث الکتروموتور در حین راهاندازی بر روی ستارهگیر کرده است.
۱۹- شیر فلکه لوله خروجی کاملاً باز نیست
– آن را باز کنید
۲۰-هوا یا گاز بیش از حد در آب وجود دارد
۲۱- آمپرسنج خراب است
– آن را عوض کنید
۲۲- مقاومت عایق سیمپیچی کافی نیست
۲۳- دیسک کفگرد الکتروموتور خراب است
– آن را عوض کنید
۲۴- یاتاقان کفگرد خراب است
– آن را عوض کنید
۲۵- ارتعاشات ناشی از نصب الکتروموتور